Практичний посібник для українських біженців, які в’їжджають до Польщі

Усі українсько-польські прикордонні переходи працюють. Для в’їзду в Польщу потрібен паспорт або будь-який інший документ, що посвідчує особу, наприклад, українська ID-карта. Неповнолітні до 16 років, які не мають таких документів, повинні мати при собі свідоцтво про народження.

Актуальну інформацію українською мовою про перетин кордону можна знайти на веб-сторінці Homo Faber (НУО у Любліні):

Або за посиланням:

На кожному прикордонному переході є пункти реєстрації біженців. Звідти ходять автобуси в різні місця Польщі, а також водії-добровольці пропонують поїздки на своїх автомобілях.

PKP Intercity дозволила громадянам України безкоштовно проїжджати потягом на підставі документа, що підтверджує громадянство. Безкоштовні квитки з бронюванням місця для громадян України необхідно отримати в касах на вокзалах. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, зв’яжіться з відділом обслуговування клієнтів, надіславши повідомлення на електронну адресу contact@polistrains.eu або за телефоном +48 123523658.

Більше інформації можна знайти тут:

Інформація про проживання може бути надана в пункті прийому на кордоні. Також ви можете знайти більше інформації тут:

Шелтери

Притулки, матеріальне забезпечення, робота

Асоціація Lambda Warsaw (орієнтована на ЛГБТКІ+-спільноти) ініціювала початок роботи центру підтримки громадян, які тікають з України, де, серед інших форм підтримки, таких як психологічні та юридичні консультації українською мовою, надають допомогу в організації житла для ЛГБТКІ+ осіб:

Усі українці можуть отримати доступ до всієї системи охорони здоров’я Польщі на тих самих підставах, що й поляки, використовуючи лише український паспорт чи інший документ, що посвідчує особу.

Grupa Granica збирає інформацію про систему охорони здоров’я в Польщі:

Інформація про те, де отримати їжу та одяг, є на всіх прикордонних переходах. Також більше інформації можна отримати в наступних організаціях:

Найкраще перевірити офіційну веб-сторінку міста/міста, куди приходять люди. У Варшаві, наприклад, це буде:

  • Польська національна асоціація психологів створює базу даних психологів, які бажають допомогти людям з України. Для отримання додаткової інформації відвідайте: https://ehps.net/poland/
  • Psycholodzy i Psycholożki dla Ukraińców | Психологи для України Facebook група: https://www.facebook.com/groups/828841698514895

Лямбда для ЛГБТКІ+ осіб:

Fundacja Ocalenie: 

Polskie Forum Migracyjne – Польський форум з питань міграції – психологічна підтримка, кризові втручання, телефонна лінія – українською та російською мовами:

По телефону, WhatsApp, Viber.

Національний центр протидії залежності оголосив про створення Гарячої лінії для людей з України:

безкоштовний: 800 11 08 11

оплачується згідно з тарифом оператора: +48 222907000 (працюватиме щодня з 16.00 до 21.00).

У Польщі для лікування ЗПТ доступні бупренорфін і метадон. Список програм ЗПТ можна знайти тут:

Для включення до замісної терапії людям потрібен номер PESEL. Якщо людина має медичну карту лікування в Україні – лікування може бути здійснено одразу. Однак наявність документів не є обов’язковою умовою для вступу на терапію.

Зустріч з психіатром має бути запланована заздалегідь.

Деякі програми мають обмежену кількість місць і чергу (час очікування – кілька місяців). Це стосується програм у Познані, Зеленій Гурі та Костшині.

Для отримання АРТ у Польщі українцям потрібно буде надати посвідчення особи.